Val d'Aran

Val d'Aran
Programa Fauna Salvatge del Pirineu
Programa Fauna salvaje del Pirineo


Destí Pirineu

Visitem la comarca amb més gran densitat d'Óssos bruns del Pirineu Català

Visitamos la comarca con mayor densidad de Osos pardos del Pirineo Catalán


Estada en hotel 4*  a Vielha en règim de mitja pensió

Estancia en hotel 4* en Vielha en régimen de media pensión

Programa  dissenyat amb l'assessorament de Marc Alonso, expert en l'ós del Pirineu

Programa elaborado con el asesoramiento de Marc Alonso, experto en el oso del Pirineo.

Xerrades amb el Marc Alonso

Charlas con un experto en Oso pardo: 
Marc Alonso


Detalls del viatge / Detalles del viaje


A la Vall d'Aran (Lleida) es concentra gran part de la fauna més espectacular del Pirineu. Des de l'Ós bru fins el Gall fer. Animals que deambulen salvatges per aquestes muntanyes des de temps ancestrals. Poder-los observar en estat salvatge és un dels nostres reptes, sempre respectant el seu hàbitat i amb mitjans naturals: el silenci, la cautela, la paciència.

En el Valle de Arán (Lleida) se concentra gran parte de la fauna más espectacular del Pirineo. Desde el Oso pardo hasta el Urogallo. Animales que deambulan salvajes por estas montañas desde tiempos ancestrales. Poder observarlos en estado salvaje es uno de nuestros retos, siempre respetando su hábitat y con medios naturales: el silencio, la cautela, la paciencia.



Programa: 

Divendres dia 7 de juny   Val d'Aran
      Trobada cap a les 17:00 hrs a Vielha.  Benvinguda al grup, check in a l'hotel.
      Sortida per a un primer intent d'albirar de fauna salvatge
      Tornada i sopar a l'hotel. Allotjament.
     

Dissabte dia 8 de juny  Val d'Aran
      A la matinada segona sortida per intentar albirar fauna salvatge.
      Esmorzar.
      Resta del matí lliure.
      Dinar lliure.
      Per la tarda, cafè / tertúlia amb el Marc Alonso, expert en l'ós bru.
      Sortida al tard per albirar fauna salvatge.
      Retorn a l'hotel. Sopar

Diumenge 9 de juny  Val d'Aran

      A la matinada, 4ª sortida per intentar albirar fauna salvatge.
      Retorn a l'hotel. Esmorzar.
      Check out de l'hotel.
      Final de la trobada. Acomiadament.



Viernes día 7 de junio Val d'Aran
       Encuentro hacia las 17:00 hrs en Vielha. Bienvenida al grupo, check in en el hotel.
       Salida para un primer intento de avistar fauna salvaje
      Regreso y cena en el hotel. Alojamiento.
     
Sábado día 8 de junio Val d'Aran
      En la madrugada segunda salida para intentar avistar fauna salvaje.
      Desayuno.
      Resto de la mañana libre.
      Comida libre.
      Por la tarde, café / tertulia con el Marc Alonso, experto en el oso pardo.
      Salida por la tarde para aliviar fauna salvaje.
      Regreso al hotel. Cena

Domingo 9 de junio Val d'Aran

      En la madrugada, 4ª salida para intentar avistar fauna salvaje.
      Regreso al hotel. Desayuno.
      Check out de l'hotel.
      Final del encuentro. Despedida.




Tingui en compte que l'itinerari descrit ofereix el nostre programa planificat. Tanmateix, un clima advers i altres consideracions locals poden requerir algun reordenament o cancel.lació del programa durant el transcurs del recorregut. Qualsevol canvi d' aquest tipus sempre es realitzarà per maximitzar el millor ús del temps segons les condicions metereològiques.

Tenga en cuenta que el itinerario descrito ofrece nuestro programa planificado. Sin embargo, un clima adverso y otras consideraciones locales pueden requerir algún reordenamiento  o cancel.ación del programa durante el transcurso del recorrido. Cualquier cambio de este tipo siempre se realizará para maximizar el mejor uso del tiempo segun las condiciones metereológicas.



Clima i roba
Al matí pot fer fred abans que surti el sol. roba recomanada: una jaqueta, gorres, guants i diverses capes. Un cop surt el sol la temperatura sol pujar a uns agradables 15 – 25 ºC. Com més altes són les temperatures diürnes, més es tornen necessaris els barrets per al sol, la crema solar, la roba de cotó...
Pot ploure o fer boira.

Portar roba lleugera per fer servir durant el dia; no obstant això, es necessitarà roba d'abric / impermeable per a l'inici del matí i per a les tardes, ja que pot fer força fred o pot ploure. Es recomana el color caqui i altres colors "apagats", ja que els colors brillants sovint poden ensumar els animals. 

Calçat especial per a trekking per la muntanya gore-tex

Clima y ropa
Por la mañana puede hacer frío antes de que salga el sol iento. ropa recomendada:  una chaqueta, gorros, guantes y varias capas. Una vez que sale el sol la temperatura suele subir a unos agradables 15 – 25 ºC.  Cuanto más altas son las temperaturas diurnas, más se vuelven necesarios los sombreros para el sol, la crema solar, la ropa de algodón...
Puede llober o haber niebla.

 Lleve ropa ligera para usar durante el día; sin embargo, se necesitará ropa de abrigo / impermeable para el inicio de la mañana y para las tardes, ya que puede hacer bastante frío. Se recomienda el color caqui y otros colores “apagados”, ya que los colores brillantes a menudo pueden asustar a los animales. 
Calzado especial para trekking por la montaña gore-tex



Està inclòs / Incluido
• Allotjament 2 nits en mitja pensió /  Alojamiento 2 noches en media pensión
• Guia acompanyant / Guía acompañante
• Sortides per avistar fauna sense transport (cal anar amb el vostre vehicle) / Salidas para avistar fauna
sin transporte (es necesario utilizar vuestro vehículo)
- Dossier amb informació / Dossier con información


Les següents despeses no estan incloses / Los siguientes costos no están incluidos:
• Begudes / Bebidas 
• Taxa turística de l'allotjament / Tasa turística del alojamiento
• Qualsevol altra despeses no mencionada com a inclosa / Cualquier otro gasto no mencionado como incluido



Allotjament / Alojamiento:
Hotel Tuca 4* (Betrén/Vielha)



Preus per persona / Precios por persona: 
339 € en hab. doble
399 € en hab. individual
Hab. triple: Supl: consultar
Consultar si voleu compartir hab. / consultar compartir hab.

Places limitades / Plazas limitadas

Remomanem portar prismàtics i/o telescopi.
Recomendamos traer prismáticos y/o telescopio.




      

L'ós bru del Pirineu

Els ossos autòctons dels Pirineus foren els darrers ossos bruns descendents directes del llinatge ursí pirenaic. La diversitat genètica de l'os bru euroasiàtic (Ursus arctos arctos) s'agrupa entorn de dos grans clades, l'oriental (Rússia, Carpats i Escandinàvia) i l'occidental (resta d'Europa). Aquest darrer, alhora es subdivideix en dos sub-clades més. En un hi trobem la soca pirenenca, més properament emparentada amb les dels ossos del Cantàbric i del sud d'Escandinàvia. L'altre sub-clade el formen els ossos dels Balcans, els Alps i els Apenins. De fet, la Península Ibèrica i els Balcans foren els dos refugis a Europa on pervisqueren els ossos durant el darrer període glacial, expandint-se posteriorment per tot el vell continent.

A la primera meitat dels anys noranta, els ossos havien pràcticament desaparegut del Pirineu Central. Segurament, restaren encara alguns individus dispersos, que deixaren algun rastre al Port de la Bonaigua, al bosc de Bonabé i al pic de la coma del Forn (Pallars Sobirà), bé com a la serra de Madres (Arieja), Però aquests ossos no foren identificats ni sembla que aconseguiren reproduir-se. Ja als Pirineus occidentals la situació es perllongà un temps més, esdevenint una minsa població relicta d'uns pocs mascles sense femelles reproductives a la primera dècada del segle xxi. Aquests ossos habitaven entre l'àrea de la Vall de Roncal (Navarra) i Urdatx (Bearn) a Occitània fins a la vertical formada pel Parc Nacional d'Ordesa i la població francesa de Tarbes. Els últims exemplars coneguts foren:

Cannelle L'última femella reproductiva autòctona dels Pirineus, morta per un caçador el 2004
Camille L'últim os autòcton dels Pirineus, en Camille, va desaparèixer l'any 2010.
Canelito Nascut a l'hivern 2003/2004, fill de Cannelle i de Nere (un os nascut al 1997 a la Vall d'Aran però engendrat a Eslovènia). Canelito és l'únic os actual descendent de l'estirp pirinenca, però al 50%.
Els ossos que hi habiten actualment són de procedència eslovena (Balcans), i han permès la supervivència de l'especie a la zona i una lenta però constant recuperació de les poblacions


La Garona, el riu transnacional

La Garona neix al Pla de Beret a uns 1.870 m sobre el nivell del mar, molt a prop del naixement de La Noguera Pallaresa, però enlloc d’encaminar-se cap al Mar Mediterrani ho fa cap a l’Oceà Atlàntic, on finalment desemboca.
Forma l’eix vertebrador de La Val d’Aran. Aquesta comarca acull únicament la capçalera d’aquest gran riu que un cop ha recorregut els 40,5 Km per terres araneses, entra a França i esdevé un dels principals rius d’aquest país amb una longitud total de 647 Km
Els seus principals tributaris són el riu Valarties i el riu Nere.
Etimologia: 
El suposen relacionat amb l’antiga arrel car, convertida en gar, amb el significat de “pedra”. 
Mitologia: 
Aigües amunt de la Garona
Una versió de l’arribada de la bella imatge romànica del Sant Crist de Salardú fins a la població ens diu que aquesta pujava per la Garona, aigües amunt, a contracorrent, però sense tocar les aigües, com uns quaranta centímetres per sobre.

  

  

 
La llengua aranesa

 L'aranès o aranés (en aranès: aranés) és la varietat de la llengua occitana parlada a la Vall d'Aran, al nord-oest de Catalunya. És la llengua pròpia d'aquesta entitat territorial singular, així com un dels tres idiomes oficials de Catalunya conjuntament amb el català i el castellà. És un dialecte de l'occità gascó, afí a les varietats de Comenge.

A la Vall d'Aran és la llengua vehicular de l'ensenyament del 1984 ençà. A més, el Parlament de Catalunya va aprovar el setembre del 2010 una llei que oficialitza la llengua occitana al conjunt de Catalunya i que atorga més drets a l'aranès i als seus locutors. Aquesta llei preveu de fer de l'Institut d'Estudis Aranesi, el president del qual és actualment l'escriptor occitanista Jèp de Montoya, l'autoritat lingüística pel que fa a l'occità aranès


Share by: